Piekielny karczek

0 (0 ocen)

  • 15 min

typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na obiad dla 3 osób:
    3 plastry karczku
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek)
    zioła: świeży tymianek i rozmaryn
    sól pieprz

    Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie Dania główne

Piekielny karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka.
  • 2. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn.
  • 3. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa

Porady

Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować