Piegusek

  • wyświetlono: 1242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Pyszne ciasto za którym maluchy wprost przepadają :-)

peggi
  • 80min

Składniki

1 margaryna
1 szklanka cukru
7 łyżek wody
3 jaja
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki maku

Sposób przygotowania przepisu:

Piegusek

  • 1. Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł.
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).
    Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy.
    Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastomakpiegusek

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Dodane przez: Di bloguje

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Choć samo ciasto Piegusek jest...

Piegusek z galaretką herbacianą

Dodane przez: joanna30

Piegusek z galaretką herbacianą

Zastanawiałam się jak może smakować...

piegus

Dodane przez: kamila19851

Piegus pod kołderką

Telefon. W słuchawce słychać tylko...

Kokosowy piegus

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Kokosowy Piegus

Makowy biszkopt - bardzo mięciutki...

JOGURTOWY PIEGUS Z MARMOLADĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

JOGURTOWY PIEGUS Z MARMOLADĄ

Ciasto na spodzie makowym z masą...

image-0sn4mro

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek kokosowo-brzoskwiniowy

Ciasto na bazie białek i maku połączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE