Piegusek z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c
Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
2.Krem:
Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić.
Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem.
Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.
3.Przełożenie:
Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą do góry smarujemy ,przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Komentarze