Pieczone żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

4.5 (191 ocen)

Soczyste a zarazem chrupiące żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • O,5 kilograma żeberek wieprzowych
    sól, pieprz, papryka mielona, curry
    4 łyżki miodu płynnego
    3 łyżki musztardy
    przyprawa do ziemniaków
    0,5 kg ziemniaków
    łyżka margaryny
    1 torebka do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cr2s0p 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz curry. W większym naczyniu przygotowujemy marynatę: mieszamy miód z musztardą. Dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przyprawione mięso przekładamy do torebki do pieczenia.
  • image-21gq5fd 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, doprawiamy przyprawą do ziemniaków. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Pieczemy 1 godzinę w 200 st. Celsjusza. Dokładamy do nich na osobną blachę żeberka. Pieczemy kolejną godzinę w 180 st. Celsjusza. 15 minut przed wyjęciem z piekarnika rozcinamy torebkę, aby były chrupiące.

Porady

Żeberka można również podać z kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Żeberka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować