Pieczone żeberka w rękawie

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pieczone żeberka. Żeberka pieczone razem z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny dodatek do drugiego dania.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag żeberek
    3 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    10 ziarenek pieprzu
    Na sos :
    1,5 szklanki wody
    1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki śmietanki 30%
    Ponadto :
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy, wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy. Obtaczamy w przyprawach i odstawiamy na 1 godzinę.
    W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy razem z mięsem i przyprawami do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i rozcinany rękaw. Ponownie wkładamy i dopiekamy jeszcze przez 30 minut.
    Sos : płyn z pieczenia mięsa przelewamy przez sitko do garnka. Pieczoną cebulę z czosnkiem dokładamy do garnka i dolewamy wodę oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Na samym końcu wlewamy śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować