Zapraszam na pieczone żeberka. Żeberka pieczone razem z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny dodatek do drugiego dania.
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
70 dag żeberek
3 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
Na sos :
1,5 szklanki wody
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietanki 30%
Ponadto :
rękaw do pieczenia
Pieczone żeberka w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy, wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy. Obtaczamy w przyprawach i odstawiamy na 1 godzinę.
W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy razem z mięsem i przyprawami do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i rozcinany rękaw. Ponownie wkładamy i dopiekamy jeszcze przez 30 minut.
Sos : płyn z pieczenia mięsa przelewamy przez sitko do garnka. Pieczoną cebulę z czosnkiem dokładamy do garnka i dolewamy wodę oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Na samym końcu wlewamy śmietankę.
Komentarze