Pieczone placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych. Danie niedrogie i naprawdę smaczne.

  • 15 min

Składniki:



  • - 4 średnie ziemniaki

    - pół czerwonej papryki

    - pół żółtej papryki

    - pół cebuli (może być czerwona, wtedy doznania wzrokowe będą większe)

    - 1 średnia marchew

    - 2 ząbki czosnku

    - 2 łyżki startego żółtego sera

    - 2 łyżki siekanej natki pietruszki

    - 2 łyżki siekanego szczypiorku

    - 1 jajko

    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pieczone placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki ziemniaczane 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z cebulą. Papryki oczyszczamy, i kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę, lub drobno siekamy.Wszystko mieszamy razem, dodajemy natkę, szczypiorek, starty żólty ser oraz jajko. Nie dodaję do tej masy w ogóle mąki, nie jest to potrzebne. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nastawiam na 200 stopnii, termoobieg. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, smaruję papier odrobiną oleju i dopiero na to nakładam porcje masy, formując zgrabne placuszki. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 placuszków. Zależy jak kto rozkłada. Placki piekę ok. 20 minut, tak by się przyrumieniły.

Porady

Placuszki podaję w następujący sposób: układam je na przemian z plasterkami pomidora i polewam sosem czosnkowym, na bazie gęstego jogurtu. Na koniec posypuję świeżym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować