Pieczone pieczarki z farszem

4.5 (186 ocen)

Znudiły mi się tradycyjne faszerowane pieczarki. Postanowiłam więc zmienic farsz jak i opanierowac je w bułce i usmażyc w głębokim tłuszczu. Pieczarki na szczęście nie wchłonęły tłuszczu i wyszły bardzo smaczne . Idealne jako przystawka bądź jako głowne danie

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    200 g wędzonego boczku
    150 g cukinii
    100 g ryżu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    7 dużych pieczarek

    Składniki robocze:
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    otarty rozmaryn
    imbir w proszku
    1 i 1/2 szkl wody
    2 roztrzepane jajka
    1/2 szkl bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pieczarki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pkt 1 1. Pieczarki umyć , osuszyć, usunąć nóżki ( zostawić je ) gdy dziura po nóżce jest za mała - powiększyć ją
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 20 min, studzimy
    Cukinie i pieczarki myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę
  • pkt3 3. Boczek kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i przesmażamy ok 5 min, wrzucamy warzywa. Smażymy ok 15 min czasami mieszając
    Na patelnie z boczkiem i warzywami wrzucamy ryż przesmażamy 5 min często mieszając. Zalewamy wodą. Od czasu do czasu mieszamy do momentu aż ryż wchłonie wodę. Przyprawiamy i mieszamy
  • pkt4 4. Pieczarki faszerujemy, obtaczamy w jajku potem w bułce i tak 2 razy.
    Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
    Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować