Pieczone kotlety mielone z cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

To propozycja na smaczny i niskokaloryczny obiad, ponieważ ich aromatyczne oraz soczyste wnętrze posmakuje każdemu! Są naprawdę doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów smażonych na tłuszczu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 11 sztuk)
    400g mięsa mielonego (u mnie ty razem z indyka)
    150g cukinii
    1 jajko
    1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone kotlety mielone z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
    Wszystkie składniki oprócz cukinii porządnie wyrobić i na końcu połączyć z cukinią.
    Całość doprawić do smaku.
    Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety.
    Wszystkie kotlety przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 35 minut w 180 stopniach - w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Porady

Jeśli nie obawiacie się dodatkowych kalorii to przed pieczeniem kotlety obtoczcie w bułce tartej i na każdym z nich ułóżcie odrobinkę masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować