Pieczone faworki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

pyszny i kruchy, pieczony chrust z kawałkami suszonej żurawiny !
W zdrowszej wersji, dla osób które nie tolerują laktozy.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszenne tortowej
    1-2 łyżki cukru pudru *
    5 żółtek
    200 ml śmietany 18 % bez laktozy Mlekovita
    2 łyżki jogurtu bez laktozy Mlekovita
    1 duża łyżka masła bez laktozy
    1 łyżka spirytusu
    2 łyżki posiekanej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Pieczone faworki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie ( ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę.
    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W zależności o tego jak słodkie ciasto chcemy i czy będziemy posypywać cukrem pudrem. Można użyć zamiast cukru np. zmielony ksylitol. Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować