Jak sama nazwa wskazuje, w tłusty czwartek powinno być tłusto, ale nie każdy tak lubi i nie każdy może tłuste łakocie. Dla tych właśnie osób polecam pieczone faworki:).
Składniki:
Składniki:
• Ok 250 gram mąki,
• 100 gram jogurtu naturalnego,
• 4 dag masła,
• 2 duże żółtka,
• 1 łyżka cukry waniliowego,
• Szczypta soli,
• 1 łyżka spirytusu,
• Cukier puder do posypania
Pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt.
2.Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
3.Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowane dzielimy na równe prostokąty (wielkość według uznania, tak około 12x2,5 cm).
4.Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie.
5.Uformowane faworki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Faworki pieczemy około 10 minut w 180°C.
Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze