Pieczone faworki

4.5 (161 ocen)

Jak sama nazwa wskazuje, w tłusty czwartek powinno być tłusto, ale nie każdy tak lubi i nie każdy może tłuste łakocie. Dla tych właśnie osób polecam pieczone faworki:).

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok 250 gram mąki,
    • 100 gram jogurtu naturalnego,
    • 4 dag masła,
    • 2 duże żółtka,
    • 1 łyżka cukry waniliowego,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżka spirytusu,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • wykonanie nacięć 3. Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowane dzielimy na równe prostokąty (wielkość według uznania, tak około 12x2,5 cm).
  • przeplatanie 4. Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie.
  • przed pieczeniem 5. Uformowane faworki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Faworki pieczemy około 10 minut w 180°C.
    Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować