Pieczone buraki z serem wiejskim.

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Połączenie swojskiego buraka z serkiem wiejskim zaskakuje nie tylko pięknym kolorem, ale też znakomitym smakiem.

  • 20 min

Składniki:

  • 3-4 buraki
    100 g serka wiejskiego
    po 2 gałążki natki, estragonu i tymianku
    cytryna
    łyżka octu balsamicznego
    oliwa
    sól, pieprz
    kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone buraki z serem wiejskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, owinąć folią. Ułożyć na blasze piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Buraki ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Sałatę i zioła umyć. Zioła posiekać.
  • 2. Cytrynę sparzyć, osuszyć z połowy otrzeć skórkę i wyciśnąć sok. Serek wymieszać z tymiankiem, skórką i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać
  • 3. W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać natkę, estragon oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Buraki ułożyć na talerzu wyścielonymi liśćmi sałaty. Polać sosem, ozdobić serkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować