Pieczone buraki z serem wiejskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki wyszorować, owinąć folią. Ułożyć na blasze piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Buraki ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Sałatę i zioła umyć. Zioła posiekać.
2.Cytrynę sparzyć, osuszyć z połowy otrzeć skórkę i wyciśnąć sok. Serek wymieszać z tymiankiem, skórką i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać
3.W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać natkę, estragon oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Buraki ułożyć na talerzu wyścielonymi liśćmi sałaty. Polać sosem, ozdobić serkiem.
Komentarze