Pieczona karkówka w soku jabkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Pieczona karkówka w soku jabkowym

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 500 g karkówki,
    - 3 ząbki czosnku,
    - suszona żurawina/rodzynki,
    - 1/2 litra soku jabłkowego.

    Marynata:
    - 1 łyżka miodu,
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - 2-3 łyżeczki musztardy Kętrzyński,
    - 1 łyżka majeranku,
    - 2-3 łyżki sosu sojowego, ew. sól,
    - pieprz,
    - odrobina oleju,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Pieczona karkówka w soku jabkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynata musi być słona, najlepiej zrobić ją w miseczce i spróbować, a dopiero potem obtoczyć mięso. Karkówkę tniemy na paski, każdy dokładnie nacieram marynatą. Najlepiej dzień wcześniej. Pomiędzy plastry wkładamy czosnek pokrojony na pół i żurawinę/rodzynki. Mięso zalewam sokiem jabłkowym do 3/4 wysokości mięsa. piekę ok 1-1.5 godz. w żaroodpornym naczyniu w temp 180 stopni. do miękkości. Po ok. 30 min odkrywam naczynie i pieczemy jeszcze 30 min. Na koniec włączamy opcję grill, aby ładnie przyrumienić karkówkę. Podajemy z sałatą z pomidorkami i śmietaną i domowymi kopytkami zabarwionymi na chwilę w soku buraczkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować