Pieczona karkówka w soku jabkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynata musi być słona, najlepiej zrobić ją w miseczce i spróbować, a dopiero potem obtoczyć mięso. Karkówkę tniemy na paski, każdy dokładnie nacieram marynatą. Najlepiej dzień wcześniej. Pomiędzy plastry wkładamy czosnek pokrojony na pół i żurawinę/rodzynki. Mięso zalewam sokiem jabłkowym do 3/4 wysokości mięsa. piekę ok 1-1.5 godz. w żaroodpornym naczyniu w temp 180 stopni. do miękkości. Po ok. 30 min odkrywam naczynie i pieczemy jeszcze 30 min. Na koniec włączamy opcję grill, aby ładnie przyrumienić karkówkę. Podajemy z sałatą z pomidorkami i śmietaną i domowymi kopytkami zabarwionymi na chwilę w soku buraczkowym.
Komentarze