Karkówka w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej marynujemy mięso. Kroimy je na szersze plastry. Każdy posypujemy vegetą, pomiędzy wkładamy ząbki czosnku pocięte na połówki, oraz żurawinę/rodzynki. Zdrowszą wersją będzie pominięcie vegety, wystarczy dodać sól, pieprz ew. suszone warzywa. Tak zamarynowaną karkówkę wkładamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie wyjmujemy mięso, pozostawiamy do ocieplenia i nabrania pokojowej temp. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok jabłkowy, tak aby mięso lekko wystawało poza sok. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa) pod przykryciem. Pod koniec pieczenia (na ok. 15-20 min.) możemy zdjąć górną pokrywę naczynia żaroodpornego, mięso ładnie zarumieni się. Z pozostałego soku, który zostanie możemy zrobić sos, zagęszczając go mąką i chwilę gotując na palniku. Podajemy najlepiej z buraczkami na ciepło.
Komentarze