Karkówka w soku jabłkowym

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealnie miękka karkówka, lekko słodka zawsze idealnie wychodzi

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg karkówki bez kości,
    - ok. 1/2 l soku jabłkowego tłoczonego,
    - garść rodzynek/suszonej żurawiny,
    - 1/2 opakowania czerwonej vegety (Podravka Vegeta),
    - 3 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Karkówka w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej marynujemy mięso. Kroimy je na szersze plastry. Każdy posypujemy vegetą, pomiędzy wkładamy ząbki czosnku pocięte na połówki, oraz żurawinę/rodzynki. Zdrowszą wersją będzie pominięcie vegety, wystarczy dodać sól, pieprz ew. suszone warzywa. Tak zamarynowaną karkówkę wkładamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie wyjmujemy mięso, pozostawiamy do ocieplenia i nabrania pokojowej temp. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok jabłkowy, tak aby mięso lekko wystawało poza sok. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa) pod przykryciem. Pod koniec pieczenia (na ok. 15-20 min.) możemy zdjąć górną pokrywę naczynia żaroodpornego, mięso ładnie zarumieni się. Z pozostałego soku, który zostanie możemy zrobić sos, zagęszczając go mąką i chwilę gotując na palniku. Podajemy najlepiej z buraczkami na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować