Pieczeń z szynki szpikowana

4.5 (199 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    100 g słoniny
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki masła
    marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z szynki szpikowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z szynki szpikowana 1. Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu.
    Mięso umyłem, osuszyłem, starannie natarłem sola, pieprzem, przygotowaną mieszanką przypraw oraz musztardą. Odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Słoninę zamroziłem, pokroiłem w słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku.
    Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem. Na półmisku udekorowałem, rozmarynem, kisielem żurawinowym i czosnkiem marynowanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować