Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Postanowiłam więc zrobić sobie taką przekąskę. Na pewno nie tylko ja się na nią skuszę.
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce.
2.Blaszkę o wymiarach około 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3.W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy, sól oraz jajka, olej i kremówkę. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać startą czekoladę i starannie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć na blaszkę, wierzch gładko wyrównać. Piec 25-30minut w 180stopnia (górna i dolna grzałka).
4.Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na około 30minut.
5.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, z dodatkiem oleju. Polewę przełożyć do foliowego woreczka, ściąć jeden róg i wyciskając na ciasto ozdobić je paseczkami.
Komentarze