Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Postanowiłam więc zrobić sobie taką przekąskę. Na pewno nie tylko ja się na nią skuszę.

Składniki:

  • 150g mlecznej czekolady
    450g mąki pszennej typ 405
    40g kakao
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    350g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki soli
    6 jajek
    400ml oleju
    100g śmietany kremówki
    50g białej czekolady
    0,5 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce.
  • 2. Blaszkę o wymiarach około 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy, sól oraz jajka, olej i kremówkę. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać startą czekoladę i starannie wymieszać łyżką.
    Ciasto przełożyć na blaszkę, wierzch gładko wyrównać. Piec 25-30minut w 180stopnia (górna i dolna grzałka).
  • Ciasto czekoladowe 4. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na około 30minut.
  • 5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, z dodatkiem oleju. Polewę przełożyć do foliowego woreczka, ściąć jeden róg i wyciskając na ciasto ozdobić je paseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować