Pieczeń rzymska z jajkiem

5 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pieczeń rzymska z jajkiem sprawdzi się na co dzień i od święta. Bardzo ją lubię.
Jest prosta do zrobienia, ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.
Można ją podać na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki.
Bardzo polecam. Spróbujcie.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
    1 jajko surowe
    1 bułką kajzerka
    1 cebula
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1 i 1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka majeranku
    1 pełna łyżka posiekanego koperku
    4 jajka ugotowane na twardo

    Dodatkowo:
    Musztarda do posmarowania wierzchu pieczeni
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń rzymska z jajkiem 1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać marchewkę utartą
    na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często mieszając.
    Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze kilka sekund.
    Następnie odstawić do wystudzenia.

    Bułkę namoczyć w mleku.

    Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę
    z marchewką, przyprawy i koperek.
  • Pieczeń rzymska z jajkiem 2. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać chwilę ręką.
    Doprawić jeszcze jeśli trzeba, według swojego smaku.

    Wyłożyć trochę mniej niż połowę mięsa do foremki. Miałam foremkę jednorazową.
    Zwykłą foremkę można wyłożyć folią aluminiową, lub wysmarować masłem
    i posypać bułką tartą. Na mięsie ułożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka.
    Lekko docisnąć.
  • Pieczeń rzymska z jajkiem 3. Wyłożyć resztę mięsa, formując górkę.
    Zwróćcie uwagę, żeby powciskać mięso na bokach.

    Wierzch pieczeni posmarować musztardą.
  • Pieczeń rzymska z jajkiem 4. Tak przygotowaną pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    180 stopni i piec około 70 minut.

Porady

Polecam samemu zmielić mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować