Pieczeń rzymska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniały pomysł na uroczysty obiad lub kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek dymki
    750 g mięsa mielonego
    3 kolorowe papryki
    2 jajka
    3-4 łyżki bułki tartej
    łyżka startego żółtego sera
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyzki oleju
    2 łyżki ziół i przypraw: rozmaryn mielona papryka, tymianek, sól i pieprz
    łyżka masłą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do głębokiej miski. Dymkę posiekać zeszklić na łyżce masła, Cebulę dodać do mięsa. Wbić jajka. Wsypać 2-3 łyżki bułki tartej i starty ser dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła i mieszanką przypraw. Masę dokładnie wymieszać
  • 2. Papryki umyć przekroić na połówki oczyścić z gniazd i pokroić w zdłóż na paseczki o grubości ok 1cm
    Przelać na sicie wrzątkiem aby skórka i miąższ nieco zmiękły a następnie na chwile zanurzyć w zimnej wodzie - odsączyć
  • 3. Podłużną foremkę keksową wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Kilka łyżek masy mięsnej ułożyć na dnie naczynia nastepnie poukładać w zdłuż paski papryki delikatnie dociskając.
  • 4. Paski papryki przykryć masą mięsną następnie układać kolejną porcję warzyw i znowu przykryć mięsem. Wierzch wyrównać łyżką i posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut

Porady

Warto zwrócić uwagę aby układać obok siebie różne rodzaje papryki dzięki temu pieczeń będzie kolorowa. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pokroić w grube plastry. Podawać ze świerzą sałatą. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można na wierzch przed końcem pieczenia dodać żółty ser

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować