Pieczeń Cioci Joli

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Smaczna pieczeń na kanapki i nie tylko. Przepisem podzieliła się zemną moja ciocia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 całe jajka
    2 średnie cebule
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki wody przegotowanej
    1 mały przecier pomidorowy
    sól i pieprz do smaku
    Ugotowana marchewka bądź jaja na twardo do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Kanapki

Pieczeń cioci joli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa w mojej wersji:
    Ja mięso mielone robię sama z karczku lub łopatki wieprzowej.
    Moja rodzina nie przepada za płatkami owsiankami więc miele je razem z mięsem i cebulą. Dodaje pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przyprawiam, wkładam połowę masy do kek-sówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Układam na tej warstwie marchewkę, jajka lub ogórki. Zakrywam drugą połową masy.
    Piekę przez godzinę w piecu w 180 stopniach.

    Przygotowanie mięsa mojej cioci:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę lub mielimy.
    Płatki mieszamy z wodą i przecierem robiąc papkę.
    Do mięsa dodajemy jajka, cebulę i papkę z płatków. Dokładnie mieszamy postępujemy jak wyżej.

Porady

Nie przejmujcie się nie zawsze pieczeń daje się kroić na ładne cienkie plastry. Jeszcze nie doszłam do tego od czego to zależy. Formę można wyłożyć folią aluminiową zamiast obsypania bułką tartą, ułatwia to wyciąganie pieczeni. Na wierzch można położyć plastry boczku aby pieczeń za bardzo nam się nie przypiekła z góry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować