Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)

4.48 (166 ocen)

  • 45 min

Wspaniała zupa która można przygotować z zsiadłego swojskiego mleka, kupnej maślanki bądź kefiru.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kość wędzona mięsna
    1-2 cebule
    10 dag wędzonego boczku
    1 kiełbasa (np. Toruńska)
    8 średnich kartofli
    1 litr kwaśnego mleka lub dwa półlitrowe kefiry
    2-3 liście laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki kminku
    sól
    pieprz lub majeranek
    przyprawa uniwersalna
    magii
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Biały żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamiast kości użyłam kawałka boczku 1. W 4 - 5 litrach wody gotujemy kość wędzoną pod przykryciem do miękkości.
    Gdy mięso na kościach zmięknie wyciągamy je i odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu obieramy mięso z kości i wrzucamy do naszego wywaru. Wywar przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem.
  • Szklimy boczek, kiełbasę i cebulę 2. Gdy wywar powoli na małym ogniu nam się gotuje dalej.
    Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w grubą kostkę.
    Do tego jedna lub dwie cebule skrojone w kostkę i smażymy do zeszklenia. Wszystko razem wrzucamy do garnka.
  • 3. Obieramy kartofle, myjemy i kroimy w kostkę. Również wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
    Kwaśne mleko dokładnie roztrzepujemy i powoli wlewamy do garnka bez przerwy mieszając. Od tego momentu musimy pilnować garnka aż do zagotowania całości, gdyż mleko lubi wykipieć nawet kwaśne.
    Przyprawiamy do smaku solą, przyprawa uniwersalna i maggi. A także pieprzem lub majerankiem do wyboru.
    Całość zaklepujemy mąką lub zasmażką.

Porady

Tak również w moim domu robi się Żur z Kwaski. Jak kawska z kiszonej kapusty jest odpowiednio ukiszona dodajemy ją do zupy zamiast kwaśnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować