Szałot mojej Babci

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Pyszna sałatka, którą nawet w najbardziej upalne dni można zabrać ze sobą na wycieczkę. Wspaniały dodatek do mięs.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    3 średnie ogórki kiszone
    1 cebula
    10 dag boczku wędzonego
    1 łyżka smalcu najlepiej swojskiego z skwarkami
    sól, pieprz
    1 łyżka musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Szałot mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, nie mogą się rozpadać. Studzimy i obieramy ze skórki.
    Kroimy ziemniaki i ogórki w gruba kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do miski. Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek. Jak boczek się zrumieni całą zawartością patelni dodajemy go do miski z wcześniejszymi składnikami. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować