pieczarkowo-serowy devolay

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Przepis idealny na romantyczną kolację lub obiad, który porwie niejednego smakosza pieczarek i chudego mięsa. Liczne kombinacje dodatków spełnią najbardziej wygórowane oczekiwania:)

  • 40 min

Składniki:

  • Danie dla dwóch osób:

    - podwójna pierś z kurczaka,
    - 4 plasterki sera żóltego, np. Goudy,
    - 0,5 kg pieczarek,
    - 2 torebki ryżu,
    - brokuły
    - 0,5 kostki masła,
    - 1 duża cebula,
    - 2/3 ząbki czosnku,
    - przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarkowo-serowy devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Farsz i sos pieczarkowy:

    Cebulę kroimy w mała kostkę i szklimy na maśle, lekko solimy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, dusimy na maśle pod przykryciem, solimy. Gdy się podduszą, dodajemy usmażoną wczesniej cebulkę, doprawiamy pieprzem.

    1/4 pieczarek odstawiamy, by nafaszerować mięso. Do reszty robimy zasmażkę (2 łyżki mąki + 1/4 szkl.wody-wymieszać). Zalewamy pieczarki zasmażką i szybko mieszamy, wkrajamy natkę pietruszki i gotujemy ok.3min.

    2. Mięso:

    Pierś z kurczaka dzielimy na pół, przecinamy (jak na kotlety), rozbijamy. nacieramy masłem i czosnkiem, sypiemy przyprawą do kurczaka. Na rozbitą pierś kładziemy po 1 plasterku sera, dodajemy farsz pieczarkowy i zwijamy w rulon.

    Panierujemy kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju ok. 10-12 min. W międzyczasie możemy ugotować ryż i brokuły.

    Smacznego:)

Porady

Ryż można zastąpić, np. frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami, zaś brokuły można wymienić na fasolke szparagową, kalafior lub lekką sałatkę. Mięso będzie się lepiej kleić jak włożymy je na chwilkę do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować