Smaczny kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad.
60 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze
ok 3 łyżki zimnego masła
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Klarowane masło do smażenia
Do panierowania
mąka pszenna
roztrzepane jajko
bułka tarta
Kotlet devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa
2.Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej użyć do tego folię spożywczą),delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej
3.Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku układamy masło i zieloną pietruszkę
Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem
4.Następnie zawijamy po skosie w rulon. Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut.
Komentarze