Kotlet devolay

4.47 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Smaczny kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze
    ok 3 łyżki zimnego masła
    4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól, pieprz
    Klarowane masło do smażenia
    Do panierowania
    mąka pszenna
    roztrzepane jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Kotlet devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet devolay 1. Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa
  • Kotlet devolay 2. Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej użyć do tego folię spożywczą),delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej
  • Kotlet devolay 3. Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku układamy masło i zieloną pietruszkę
    Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem
  • Kotlet Devolay 4. Następnie zawijamy po skosie w rulon. Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
    Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
    Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Devolay ze szpinakiem

To może cię zainteresować