Kolejne moje autorskie ciasto bez pieczenia. Oprócz tego, że wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!
5 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
150g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g)
1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa)
Dodatkowo:
około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy)
1.Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.
Komentarze