Pianka Oreo

4.49 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Kolejne moje autorskie ciasto bez pieczenia. Oprócz tego, że wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
    150g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30-36%
    2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g)
    1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa)
    Dodatkowo:
    około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy)
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Pianka oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować piankę.
    Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
    Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
    Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
    Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
    Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
    Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki.
    Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować