To pyszny, prosty w przygotowaniu i zdrowy dodatek np. do makaronu czy kanapek.
5 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
100 g młodych pokrzyw
30 g szpinaku
pół łyżeczki soli do zmiksowania,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub Pini
6 łyżek oliwy z oliwek,
50 g startego sera parmezanu lub pecorino,
łyżeczka soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej,
świeżo mielony pieprz do smaku,
Pesto z młodych pokrzyw ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywy ze szpinak myjemy i odciskamy z nadmiaru wody, kropimy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. Smacznego.
Porady
Najlepiej zużyć świeżo zrobiony, ale można przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce maksymalnie do tygodnia czasu.
Komentarze