Pesto z młodych pokrzyw ze szpinakiem

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To pyszny, prosty w przygotowaniu i zdrowy dodatek np. do makaronu czy kanapek.

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g młodych pokrzyw
    30 g szpinaku
    pół łyżeczki soli do zmiksowania,
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub Pini
    6 łyżek oliwy z oliwek,
    50 g startego sera parmezanu lub pecorino,
    łyżeczka soku z cytryny,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    świeżo mielony pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Dodatki Pasty

Pesto z młodych pokrzyw ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywy ze szpinak myjemy i odciskamy z nadmiaru wody, kropimy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. Smacznego.

Porady

Najlepiej zużyć świeżo zrobiony, ale można przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce maksymalnie do tygodnia czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Szpinak Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować