Pesto z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Najprościej jest kupić gotowe pesto. Jest ono dostępne na półkach ze zdrową żywnością, ale czy warto, jeśli jego przygotowanie jest proste i szybkie? W moim przekonaniu bowiem, to co jest wykonane w domu jest zdrowsze i smaczniejsze:). Jeśli dodatkowo dysponujemy swoimi warzywami, to nie ma się nad czym zastanawiać. Tak jest i z tym pesto.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 8-10 dorodnych łodyg jarmużu,
    • 0,5 szklanki płatków migdałowych,
    • 3 łyżki startego parmezanu,
    • 3-4 ząbki czosnku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Około ¾ szklanki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dodatki

Pesto z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usunięcie grubych łodyg 1. Jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Z tak przygotowanego usuwamy grube łodygi.
  • siekanie 2. Miękkie liście siekamy na drobniejsze części.
    Płatki migdałowe delikatnie podprażamy.
  • łączenie składników 3. Tak przygotowane warzywo umieszczamy w miseczce wraz z przestudzonymi płatkami, czosnkiem oraz przyprawami. Do całości wlewamy oliwę.
  • miksowanie 4. Składniki miksujemy. W zależności od tego jakiej gęstości chcemy uzyskać pesto dajemy mniej lub więcej oliwy. Gotowe przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować