Pavlova kakaowa z kremem budyniowym i owocami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Moja pierwsza w życiu Pavlova – lecz oczywiście lekko zmodyfikowana – jest kakaowa , wypełniłam ją kremem kakaowym z budyniu i ozdobiłam malinami i borówkami. Wyszło bardzo smacznie – a mamie – bo to dla Niej z okazji Dnia Mamy smakowało najbardziej

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Beza:

    4 duże białka

    220 g cukru

    2 łyżki cukru waniliowego

    1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka soku z cytryny

    2 łyżeczki kakao

    Krem :

    1 budyń czekoladowy

    125 g margaryny

    4 łyżi cukru

    400 ml mleka

    Dodatkowo :

    80 g malin

    80 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pavlova

Pavlova kakaowa z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Beza: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu aż się delikatnie spienią. Tera cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru – miksujemy tak długo aż cukier się dobrze wmiesza.

    2. Gdy ubita piana będzię lśniąca i gęsta a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami dodajemy mąką i kakao oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

    3. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (mój ma 20 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką.W środku bezy formujemy zagłębienie, wyrównujemy boki szpatułką.

    4. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika(150stopni) i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc.

    5. Krem : Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu w 400 ml mleka i studzimy

    6. Margarynę lekko zmiksuj i stopniowo dodawaj dobrze ostudzony budyń. Miksuj do momentu całkowitego połączenia składników.

    7. Krem przekładamy do szprycy i wykładamy go na bezę. Całość dekorujemy owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować