80 dag łopatki wieprzowej bez kości
45 dag podgardla wieprzowego wędzonego
40 dag wątróbki drobiowej
80 dag golonki z indyka bez kości
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
ćwiartka selera
10 suszonych grzybków
2 jajka
1 czerstwa bułka
20 suszonych śliwek bez pestek
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
po płaskiej łyżeczce majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego
pół łyżeczki tymianku
jarzynka, pieprz do smaku
bułka tarta do blaszki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa, podgardle i wątróbkę oczyścić, pokroić na małe kawałki, podlać wodą (ok. 2-3 szklanek), dodać obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1h. Ewentualnie uzupełniać w trakcie płyn, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Śliwki namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, odcedzić. Każdą przekroić na pół. Wyjąć składniki z płynu, ostudzić. Z mięsa indyka usunąć "igły". Do wywaru włożyć rozdrobnioną bułkę i poczekać aż nasiąknie, po czym odcisnąć. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt gęsta podlać wywarem z duszenia mięsa). Do masy dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Dwie blaszki keksowe wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec 1,5h w temp. 150*C z termoobiegiem.
Komentarze