Pasztet z papryką

0 (0 ocen)

Smaczny i aromatyczny pasztet z dodatkiem czerwonej papryki, żeby był jeszcze lepszy :)

Składniki:



  • 600g łopatki wieprzowej
    500g wątróbki
    300g tłustego boczku
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    6 ziaren jałowca
    parę suszonych grzybów
    2 bułki pszenne
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz czarny
    1 papryka czerwona

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tbfsd0 1. Przygotować garnek z wodą, do którego wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i grzyby. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i ugotować w zalewie. Trzy minuty przed końcem wrzucić wątróbkę. Bułki namoczyć w wodzie. Boczek surowy zmielić razem z ugotowanym mięsem i wątróbką. Przez maszynkę przepuściłam też namoczone bułki. Wszystko umieścić w jednej misce, dodając jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć składniki dobrze doprawiając solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową. Keksówkę (10x30) wyłożyć folią aluminiową. Włożyć pasztet wyrównując wierzch. Przykryć folią i piec w 180*C przez 1,5godziny. Najlepiej w kąpieli wodnej. Pod koniec pieczenia można zdjąć z wierzchu folię aluminiową, żeby pasztet się zarumienił. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować