Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

4.5 (154 ocen)

Niezwykle aromatyczny pasztet ze zdrowej soczewicy.

Składniki:

  • - 1,5 szkl. czerwonej soczewicy,
    - 2 średnie cebule,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 2 marchewki,
    - pietruszka,
    - kawałek selera,
    - czerwona papryka,
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    - sól, pieprz, oregano, curry, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, chilli,
    - ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać i ugotować do miękkości (w proporcji 2:1). Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę zeszklić, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze smażyć, dodać resztę warzyw, podlać odrobinę wody i dusić do miękkości, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
    Warzywa połączyć z soczewicą doprawić wg uznania. Chwilę jeszcze dusić. Wystudzić.
    Przełożyć do małej silikonowej keksówki, posypać ziarnami i piec w 180 stopniach ok. 40min.

Porady

Pasztet w tej wersji doprawiony jest dużą ilością papryki słodkiej, ostrej i chilli. Polecam również wersję z dużą (ok.3 łyżeczek) przyprawy curry. Pasztet równie dobrze można przełożyć do słoiczków bez pieczenia. Ja zawsze zostawiam słoiczek, a resztę piekę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować