Torcik jagodowy z galaretką truskawkową

0 (0 ocen)

Przepyszny torcik z masami manno- poziomkową, jogurtowo - jagodową, budyniową i galaretką truskawkową.

Składniki:

  • I. Biszkopt
    - 2 jaka,
    - 1/3 szkl. cukru,
    - 1/3 szkl. mąki,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - łyżka cukru waniliowego,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - łyżeczka kakao,
    - łyżka oleju.

    II. Masa z kaszy manny
    - szkl. mleka,
    - łyżka masła,
    - 2 łyżki cukru,
    - 3 porządne łyżki kaszy manny,
    - galaretka poziomkowa rozpuszczona w szkl. gorącej wody.

    III. Masa jogurtowo - jagodowa
    - szkl. jogurtu greckiego,
    - szkl. jagód |mogą być mrożone|,
    - galaretka jagodowa rozpuszczona w szkl. gorącej wody,
    - 2 łyżki cukru pudru |można pominąć|.

    IV. Krem budyniowy
    - budyń waniliowy na pól litra mleka,
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 1 i 1/4 szkl. mleka,
    - 3/4 kostki masła,
    - 2 łyżeczki soku z cytryny.

    V. Galaretka truskawkowa z pianką rozpuszczona w 220 ml gorącej wody.


    Tortownica o śr. 24 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik jagodowy z galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ad. I.

    Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać i wsypać do masy, wlać łyżkę oleju i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać kaszą manną, wylać masę. Piec 15-20 min w 180 C. Wystudzić.

    Ad. II.

    Galaretkę poziomkową rozpuścić w szkl. gorącej wody. 3/4 szkl .mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałej części mleka rozmieszać kaszę mannę i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do momentu aż kasza zgęstnieje, po czym wlać galaretkę i mieszać aż masy się połączą. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Ad. III.

    Galaretkę jagodową rozpuścić w szkl. gorącej wody. Jogurt z cukrem i jagodami zblendować. Wlać tężejącą galaretkę i wylać na masę z kaszy manny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Ad IV.

    Szklankę mleka wraz z cukrami zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wylać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Po czym utrzeć z masłem i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na masie jogurtowo - jagodowej. Wstawić do lodówki.

    Ad. V.

    Galaretkę truskawkową z pianką rozpuścić w 220ml gorącej wody. Tężejącą wylać na krem budyniowy. Wstawić do lodówki na min. 4 godz. Najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować