Torcik jagodowy z galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ad. I.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać i wsypać do masy, wlać łyżkę oleju i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać kaszą manną, wylać masę. Piec 15-20 min w 180 C. Wystudzić.
Ad. II.
Galaretkę poziomkową rozpuścić w szkl. gorącej wody. 3/4 szkl .mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałej części mleka rozmieszać kaszę mannę i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do momentu aż kasza zgęstnieje, po czym wlać galaretkę i mieszać aż masy się połączą. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ad. III.
Galaretkę jagodową rozpuścić w szkl. gorącej wody. Jogurt z cukrem i jagodami zblendować. Wlać tężejącą galaretkę i wylać na masę z kaszy manny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ad IV.
Szklankę mleka wraz z cukrami zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wylać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Po czym utrzeć z masłem i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na masie jogurtowo - jagodowej. Wstawić do lodówki.
Ad. V.
Galaretkę truskawkową z pianką rozpuścić w 220ml gorącej wody. Tężejącą wylać na krem budyniowy. Wstawić do lodówki na min. 4 godz. Najlepiej na całą noc.
Komentarze