Pasztet warzywny z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Soczewicę należy wypłukać na sicie. Przesypać do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy oraz zielem angielskie. Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Gotujemy do czasu rozpadnięcia się soczewicy na jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.( wyciągamy ziele i liść laurowy).
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek i cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dojemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. ( warzywa muszą być dość mocno doprawione ze względu na fakt, iż soczewica gotowała się bez soli i pieprzu.) . Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.. Ostawiamy do wystudzenia.
Do przygotowanej masy dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy łyżka. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Pasztet z łatwością możemy rozsmarować na kanapce :) Smacznego !
Komentarze