Pasztet mięsno-warzywny

4.5 (150 ocen)

Bardzo smaczna domowy pasztet,którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Składniki:

  • 1kg g mięsa wieprzowego
    500 g wątróbki drobiowej
    2 cebule
    200 g małych pieczarek
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    1 kostka bulionowa
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 ziarna jałowca
    sól,pieprz,majeranek,bazylia,oregano,tymianek,słodka papryka
    3 łyżki suszonych pomidorów
    majeranek,sól,pieprz,papryka słodka,gałka muszkatołowa do masy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe,opłucz,pokrój w kostkę.Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz pozostałe przyprawy.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  • 2. Wątróbki oczyść,opłucz,pokrój na kawałki,dodaj do mięsa.Całość
    gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu.
  • 3. Cebulę,pieczarki oczyść,cebulę pokrój w piórka a pieczarki w
    plasterki. Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pieczarki i lekko podduś.
    Mięso i wątróbkę,odcedź,przepuść 2-3 krotnie przez maszynkę do
    mielenia.Do masy dodaj jajka,bułkę tartą,wyciśnięty czosnek i trochę wywaru. Dokładnie wymieszaj.Dodaj cebulę, pieczarki i suszone pomidory.Masę doprawić majerankiem,solą,pieprzem,gałką muszkatołową,papryką słodką i jeszcze raz wymieszaj.
  • 4. Wąską podłużną formę (dł.30cm),wysmaruj margaryną,obsyp bułką tartą.Napełnij masą. Formę wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni. Po 30 minutach pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować