Pasztet mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe,opłucz,pokrój w kostkę.Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz pozostałe przyprawy.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
2.Wątróbki oczyść,opłucz,pokrój na kawałki,dodaj do mięsa.Całość
gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu.
3.Cebulę,pieczarki oczyść,cebulę pokrój w piórka a pieczarki w
plasterki. Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pieczarki i lekko podduś.
Mięso i wątróbkę,odcedź,przepuść 2-3 krotnie przez maszynkę do
mielenia.Do masy dodaj jajka,bułkę tartą,wyciśnięty czosnek i trochę wywaru. Dokładnie wymieszaj.Dodaj cebulę, pieczarki i suszone pomidory.Masę doprawić majerankiem,solą,pieprzem,gałką muszkatołową,papryką słodką i jeszcze raz wymieszaj.
4.Wąską podłużną formę (dł.30cm),wysmaruj margaryną,obsyp bułką tartą.Napełnij masą. Formę wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni. Po 30 minutach pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową
Komentarze