Pasztet domowej roboty

4.48 (168 ocen)

  • 60 min

Pasztet jak tylko wystygnie szybko znika z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg.mięsa wieprzowego
    30dag wątróbki drobiowej
    5jajek
    1łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2/3łyżki smalcu
    2cebule
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Pasztet domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować w osolonej wodzie ,cebulę pokroić w krążki i dodać do mięsa , następnie wsypać kilka ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy .Wątróbkę usmażyć na smalcu .Po wystudzeniu zmielić mięso , wątróbkę i cebule w maszynce .Wlać tłuszcz z wysmażonej watróbki .Wbić 5 żółtek a białka ubić na sztywną pianę . Mięso doprawić do samku solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Wymieszać z ubitymi białkami . Masę wyłożyć do wąskiej blaszki o wymiarach 12x28 wysmarowanej wcześniej smalcem . Piec w nagrzanym piekarniku ok 1godz. w temp.180C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować