Pasta z wątróbką do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę opłukać, pokroić drobno.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
2.Cebulę zeszklić na maśle z olejem. Dodać czosnek, wątróbkę, jabłko i dusić do miękkości. Przyprawić przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wbić jajka. Mieszając smażyć jeszcze chwilę, aż jajka się zetną.
3.Masę przełożyć do wysokiego naczynia i blenderem zmiksować na gładką pastę. Ostudzić.
4.Pastę smarujemy na kromki pieczywa. Jako dodatek do kanapek dajemy pokrojonego w plasterki domowego ogórka kiszonego.
Porady
Pastę można zastosować jako farsz do krokietów, pasztecików, uszek, pierożków, kulebiaków, do pizzy i tarty.
Komentarze