Wątróbkowa pasta do kanapek

4.5 (192 ocen)

  • 35 min

Pasta do kanapek powstała spontanicznie, przygotowując faszerowane jajka pozostało mi trochę masy, postanowiłam więc lekko ją zmodyfikować i wykorzystać do śniadaniowych kanapek. Pyszna z dodatkiem pomidora :)

  • 35 min

Składniki:

  • 4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek)
    4 wątróbki drobiowe
    2 łyżki majonezu
    1 cebula
    2 łyżki margaryny lub oleju
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    pęczek szczypiorku
    2 łyżki prażonego sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasty Przekąski

Wątróbkowa pasta do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0el8f0a 1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszoną posypujemy delikatnie mąką. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, na gorący układamy kawałki podrobów i smażymy z każdej strony do sucha (tak by już nic z niej nie wyciekało jak dociśniemy łyżką). Usmażoną wątróbkę ściągamy i odkładamy do wystudzenia, a na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną na małą kostkę cebulę.
    Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy drobno posiekaną wątróbkę, przysmażoną cebulkę, majonez, uprażony na suchej patelni sezam oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i w zamkniętym możemy pastę przechować max 3 dni, oczywiście w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować