Pasta do kanapek powstała spontanicznie, przygotowując faszerowane jajka pozostało mi trochę masy, postanowiłam więc lekko ją zmodyfikować i wykorzystać do śniadaniowych kanapek. Pyszna z dodatkiem pomidora :)
35 min
Składniki:
4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek)
4 wątróbki drobiowe
2 łyżki majonezu
1 cebula
2 łyżki margaryny lub oleju
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
pęczek szczypiorku
2 łyżki prażonego sezamu
Wątróbkowa pasta do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszoną posypujemy delikatnie mąką. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, na gorący układamy kawałki podrobów i smażymy z każdej strony do sucha (tak by już nic z niej nie wyciekało jak dociśniemy łyżką). Usmażoną wątróbkę ściągamy i odkładamy do wystudzenia, a na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną na małą kostkę cebulę.
Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy drobno posiekaną wątróbkę, przysmażoną cebulkę, majonez, uprażony na suchej patelni sezam oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i w zamkniętym możemy pastę przechować max 3 dni, oczywiście w lodówce.
Komentarze