Parówki w sosie chrzanowym

4.5 (171 ocen)

Danie można traktować jako sosik do obiadu lub zajadać po prostu z pieczywem.

Składniki:

  • 6 cienkich parówek drobiowych (łącznie 450 g)
    170 g chrzanu ze słoika
    1 pęczek szczypiorku
    1 jabłko ze skórką, pozbawione gniazda nasiennego (180 g)
    100 g serka topionego kremowego
    3 łyżki margaryny
    3 szklanki wody
    4 łyżeczki mąki pszennej
    3 łyżeczki curry
    2 łyżki majeranku suszonego
    cukier do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy

Parówki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w sosie chrzanowym 1. Szczypiorek posiekać - smażyć chwilę na margarynie razem z curry. Oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Parówki w sosie chrzanowym 2. Następnie powoli wlać wodę (tak, by nie tworzyły się grudki), dodać chrzan i majeranek - gotować 5 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę jabłko i pokrojony serek. Mieszając, gotować do momentu rozpuszczenia się serka.
  • Parówki w sosie chrzanowym 3. Następnie dodać pokrojone w grube plastry parówki i chwilę gotować, by parówki się podgrzały. Całość przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
    Podawać jako dodatek do obiadu lub na kolację z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować