Dziecięce parowce z gulaszem

0 (0 ocen)

Dzieci uwielbiają kluski, makarony. Tak podany parowiec to świetna propozycja na obiad, dzięki któremu dostarczymy naszemu dziecku wiele wartości odżywczych

Składniki:

  • Ciasto:
    10 g drożdży
    1 jajko
    125 ml mleka ciepłego
    250 g mąki
    1 i 1/2 łyżi roztopionego masła
    20 g cukru

    Gulasz:
    2 pomidory z puszki
    2 łyżki soku spod pomidorów
    80 g wołowiny
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1 mała marchew
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dziecięce parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsyp mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże i posypać połową cukru. Zalać 1/3 mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Jajka wymieszaj z pozostałym cukrem
  • 3. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodaj , jajka z cukrem, pozostałe mleko oraz masło. Wyrób ciasto
  • 4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 5. Z wyrośniętego ciasta formuj kulki. Gotuj na parze 13 min
  • 6. Gulasz:
    Wołowinę i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
    W garnuszku rozgrzej 1/2 łyżki oleju. Dodaj wołowinę z cebulką i chwilę podsmaż (ok 1 min)
  • 7. Całość zalej 300 ml wody. Dodaj posiekane pomidory i sok.
  • 8. Marchew, obierz , umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gulaszu. Całość gotuj na wolnym ogniu ok 35 min. ( w razie potrzeby dolej wody)
  • 9. Na talerzyk wyłóż parowce i polej gulaszem

Porady

Przed formowaniem klusek dobrze jest natłuścić ręce olejem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować