Dzieci uwielbiają kluski, makarony. Tak podany parowiec to świetna propozycja na obiad, dzięki któremu dostarczymy naszemu dziecku wiele wartości odżywczych
Składniki:
Ciasto:
10 g drożdży
1 jajko
125 ml mleka ciepłego
250 g mąki
1 i 1/2 łyżi roztopionego masła
20 g cukru
Gulasz:
2 pomidory z puszki
2 łyżki soku spod pomidorów
80 g wołowiny
1/2 małej czerwonej cebuli
1 mała marchew
Dziecięce parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsyp mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże i posypać połową cukru. Zalać 1/3 mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Jajka wymieszaj z pozostałym cukrem
3.Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodaj , jajka z cukrem, pozostałe mleko oraz masło. Wyrób ciasto
4.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
5.Z wyrośniętego ciasta formuj kulki. Gotuj na parze 13 min
6.Gulasz:
Wołowinę i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
W garnuszku rozgrzej 1/2 łyżki oleju. Dodaj wołowinę z cebulką i chwilę podsmaż (ok 1 min)
7.Całość zalej 300 ml wody. Dodaj posiekane pomidory i sok.
8.Marchew, obierz , umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gulaszu. Całość gotuj na wolnym ogniu ok 35 min. ( w razie potrzeby dolej wody)
9.Na talerzyk wyłóż parowce i polej gulaszem
Porady
Przed formowaniem klusek dobrze jest natłuścić ręce olejem
Komentarze