Parowany kurczak z marchewką i odsmażanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka - nacieramy przyprawami i olejem. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Następnego dnia, wyjmujemy zamarynowane piersi.
do garnka (płaskiego i szerokiego) wlewamy wodę, około 3 cm - doprowadzamy ją do wrzenia, dolewamy wino i umieszczamy pokrywę z dziurkami. Na tej wkładce/pokrywie umieszczamy liść winorośli - dzięki niemu nic nie przywrze, a kurczaka będzie miał dodatkowy aromat. Przykrywamy pokrywką i parujemy przez około 20 minut.
3.W czasie gdy kurczak jest gotowany na parze, przygotowałam dodatki.
Mrożoną marchewkę podgrzałam na maśle. Kiedy marchewka jest ciepła trzeba dodać sok i skórkę z pomarańczy i jeszcze przez około 2 minuty dusić na małym ogniu.
4.Na oddzielnej patelni podsmażyłam pokrojone i obgotowane ziemniaki i doprawiłam przyprawą do ziemniaków - tak by były zrumienione z każdej ze stron.
5.Kiedy wszystkie składniki są gotowe, wykładamy na talerz i posypujemy zieleniną, ja użyłam listów mięty
Komentarze