Dla wielu nie ma nic lepszego latem niż zamykanie owoców w słoiki. Przetwory z jagód są wdzięcznym tematem, bowiem pasuje do nich wiele dodatków oraz można przygotować je na różne sposoby. W końcu to nie tylko dżem jagodowy można przygotować na zimę! Jeśli więc będziesz kupować te owoce na ciasto z jagodami czy pierogi, zrób większe zapasy, zajrzyj do naszej galerii i wybierz coś spośdór naszych propozycji.

Popularna ostatnio owocowa frużelina może powstać również z ciemnoniebieskich owoców lasu. Podobnie jak powidła u konfitury. Ogromnym plusem jest to, że wystarczy jedna przyprawa cynamon, kardamon czy wanilia lub dodatkowy owoc, by przetwory stworzyć na nowo i wyczarować nowe smaki.

Jagody to też wdzięczny składnik deserów czy ciast, więc zamknięte w słoiku na zimę pod postacią galaretki czy jagód w sosie sprawdzi się jako dodatek do przełożenia biszkoptów czy placków, albo baza do owocowych sosów. Sprawdźcie też przepis na nalewkę, w końcu przetwory z jagód mogą być też i do picia!

 

 

Szukasz więcej pomysłów na owocowe przetwory na zimę? Zobacz nasze galerie:

nalewka na 28 sposobów

przetwory z agrestu

przetwory z truskawek

przetwory z czereśni

dżem brzoskwiniowy

przetwory z wiśni

przetwory z gruszek

przetwory z porzeczek

przetwory z malin

powidła śliwkowe