Ciasto - cienkie i delikatne, choć elastyczne i wytrzymałe. Nadzienie - słodkie i w dużej ilości. Oto idealne pierogi z jagodami, wiśniami czy malinami. Pierogi z owocami to typowy smak lata - wam też kojarzą się z własnoręcznym zbieraniem owoców, którymi następnie mama lub babcia nadziewają smakowite pakunki z ciasta?

Pierogi z jagodami

Brudzą zęby, język i wszystko, co znajdzie się w ich zasięgu - pierogi z jagodami już takie są! Wybaczamy im to jednak, bo to przysmak, jakich mało. Sezon trwa krótko, jagody nie należą do tanich, a ich samodzielne zbieranie to zadanie dla wytrwałych. Warto jednak w sezonie zaszaleć i je zrobić, bo z dodatkiem śmietany lub jogurtu, posypane odrobiną cukru sprawiają więcej przyjemności niż obiad w drogiej restauracji - przynajmniej nam! Jagody możecie też zamrozić lub zamknąć na zimę w słoikach, ale nam najbardziej smakują na świeżo - w środku lata!

Ważne - w pierogach z owocami naprawdę warto przyłożyć się do ciasta - nie powinno być grube i zbite, bo zepsuje delikatny efekt. Przeczytaj nasz poradnik - dzięki niemu zrobisz najlepsze ciasto na pierogi z jagodami.

Pierogi z wiśniami

Wiecie, co jest najlepsze w pierogach z wiśniami? Doskonale smakują z sosem czekoladowym lub posypane wiórkami czekoladowymi. Intensywne w smaku wiśnie świetnie sprawdzają się zamknięte w cieście. Wiśnie świetnie się przechowują w zamrażalniku, więc pierogi z wiśniami również można jeść zimą.

Pierogi z malinami

Jeśli na stole pojawiają się maliny, to znak, że to chyba czas na deser. Zazwyczaj tak jest, ale nie tym razem! Dziś podajemy na obiad pierogi z malinami. Te niezwykle aromatyczne owoce są niezwykle delikatne, a ich leśny zapach łatwo ulatuje w gotowaniu, lubimy więc podkreślić go. Polecamy dodatek waniliowego twarożku do nadzienia, kakao do ciasta lub białej czekolady do polewy.

Pierogi z truskawkami

Kochamy truskawki - za smak i zapach, ale i za to, że są tak uniwersalne. Fantastyczne w dżemach, ciastach i sernikach, ale dobre i w pierogach! W naszej bazie przepisów znajdziecie przepis na pierogi z truskawkami i kwiatem czarnego bzu, czekoladowe pierogi z truskawkami i miętową bitą śmietaną, a także z sosem waniliowym. Czyste szaleństwo!

Wegańskie pierogi z owocami

Pierogi z jagodami czy truskawkami to pewniak, jeśli chodzi o obiad dla wegetarian. W przypadku diety wegańskiej sprawa się nieco komplikuje. Wegańskie ciasto na pierogi nie jest wielkim wyzwaniem - nasi użytkownicy mają już na nie kilka sposobów. Samo nadzienie owocowe z zasady jest wegańskie, ale gorzej z dodatkami - bita śmietana nie wchodzi w grę, ale możesz ją zastąpić śmietanką kokosową. Zamiast serka przyda się zaś twarożek na przykład z nerkowców.