Domowy paprykarz jest prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny. Tutaj proponuję wersję z wędzoną makrelą oraz kaszą orkiszową. Najlepiej smakuje z chlebkiem domowej roboty.
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i duszonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Zostawiamy do przestygnięcia.
Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Dodajemy starte warzywa, solimy i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy 15 minut.
Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.
Wędzoną makrelę obieramy dokładnie z ości i wrzucamy ją do dużej miski. Dodajemy duszone warzywa oraz kaszę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Komentarze