Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i duszonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Domowy paprykarz jest prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny. Tutaj proponuję wersję z wędzoną makrelą oraz kaszą orkiszową. Najlepiej smakuje z chlebkiem domowej roboty.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100 gram kaszy orkiszowej
    1 wędzona makrela
    150 gram pietruszki
    100 gram selera
    250 gram marchewki
    1 cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paprykarz

Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i duszonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Zostawiamy do przestygnięcia.

    Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Dodajemy starte warzywa, solimy i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy 15 minut.

    Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.

    Wędzoną makrelę obieramy dokładnie z ości i wrzucamy ją do dużej miski. Dodajemy duszone warzywa oraz kaszę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona Kasza orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować