Placki z kaszy orkiszowej i cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, pożywne i zdrowe placuszki z kaszy orkiszowej, młodej cukinii i zeszklonej cebuli, podane z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (260 gram)
    100 gram kaszy orkiszowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    śmietana i szczypiorek do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placki z kaszy orkiszowej i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.

    Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, cebulkę z czosnkiem, jajko oraz mąkę.

    Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do reszty składników.

    Dodajemy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Odwracamy delikatnie, aby placki się nie rozpadły.

    Podajemy na przykład z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

    Z podanych składników wyszło mi 10 placków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować