PAPRYKARZ

4.5 (193 ocen)

  • 45 min

CZĘSTO JADANY NA ŚNIADANIE,MĄŻ GO UWIELBIA GDYŻ JEST LEKKO PIKANTNY.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
    50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
    1 marchewka
    1cebula
    4 duże pieczarki
    100 g przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
    2 kulki ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    sól i czarny pieprz do smaku
    szczypta pieprzu
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.
    Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
    Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować