Papryka nadziewana kaszą i kurczakiem

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Proste w przygotowaniu, lekkie, pyszne i bardzo sycące danie dla każdego.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • -4 duże papryki
    -1,5 szklanki kaszy kuskus
    -duży filet z piersi kurczaka
    -2 średnie marchewki
    -3 łyżki kukurydzy
    -1 duża cebula
    -2 małe ząbki czosnku
    -łyżka oliwy lub oleju
    -półtora szklanki bulionu (może być z kostki)
    -szczypta mąki
    -łyżka masła
    -sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka nadziewana kaszą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy do smaku. Następnie kroimy cebulę oraz czosnek, marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach.
  • 2. Na oliwie podsmażamy kurczaka i cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy marchewkę, czosnek i kukurydzę smażymy z 5 minut.
  • 3. Dolewamy 1,5 szklanki wody, solimy i czekamy aż się zagotuje. Wyłączamy palnik, dosypujemy kaszę kuskus i czekamy 5 minut pod przykryciem. W tym czasie odcinamy górę papryki i wydrążamy środek.
  • 4. Nadziewamy papryki farszem, przykrywamy je wcześniej odciętym kawałkiem papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem, zamykamy naczynie i wstawiamy do uprzednio nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 minut aż papryka będzie miękka.
  • 5. Rozgrzewamy masło, podsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion z naczynia, doprawiamy i zagotowujemy. Tak przyrządzonym sosem podlewamy paprykę na talerzu i podajemy :)

Porady

Kaszę kuskus można zastąpić kaszą jaglaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kuskus Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować