Papardelle na białym winie z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy.
2.Kurczaka pokroić w paseczki (lub w kostkę), doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym (ewentualnie jeszcze jakąś ziołową przyprawą do kurczaka) i przesmażyć na patelni ( do smażenia używamy oleju z suszonych pomidorów).
3.Pieczarki obrać, pokroić i przesmażyc na maśle na osobnej patelni. Dodać do kurczaka, zalać białym winem tak by wszystko na patelni było przykryte winem, pozostawic na gazie do odparowania.
4.W tym czasie pomidory pokroić w kostkę lub w paseczki, oliwki pokroić w krążki i dodać na patelnię. Dusić jeszcze przez chwilę, tak aby wino nie wyparowało do końca, doprawic do smaku, dodać śmietanę kremówkę. Podać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Porady
Na koniec można posypać drobno posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki (według uznania).
Komentarze