Papardelle na białym winie z suszonymi pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna i łatwa potrawa bogata w akcenty kuchni włoskiej :)

  • 20 min

Składniki:

  • połowa opakowania makaronu - grube wstążki
    podwójna pierś z kurczaka
    pieczarki ( 40-50 dag)
    połowa słoika suszonych pomidorów
    kilkanaście czarnych oliwek
    białe wino półwytrawne ( ok. 2 szklanki)
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
    śmietana kremówka (ok 150 ml)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papardelle na białym winie z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy.
  • 2. Kurczaka pokroić w paseczki (lub w kostkę), doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym (ewentualnie jeszcze jakąś ziołową przyprawą do kurczaka) i przesmażyć na patelni ( do smażenia używamy oleju z suszonych pomidorów).
  • 3. Pieczarki obrać, pokroić i przesmażyc na maśle na osobnej patelni. Dodać do kurczaka, zalać białym winem tak by wszystko na patelni było przykryte winem, pozostawic na gazie do odparowania.
  • 4. W tym czasie pomidory pokroić w kostkę lub w paseczki, oliwki pokroić w krążki i dodać na patelnię. Dusić jeszcze przez chwilę, tak aby wino nie wyparowało do końca, doprawic do smaku, dodać śmietanę kremówkę. Podać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Porady

Na koniec można posypać drobno posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki (według uznania).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować