1.Placki (ciasto kruche):
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i masło, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i na koniec dodajemy żółtka. Wyrabiamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części, które następnie rozkładamy na blasze. Ciasto zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni.
2.Masa bezowa:
3 białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier puder i na końcu mąkę ziemniaczaną.
3.Po 10 minutach wyjmujemy placek z piekarnika i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy masę bezową na warstwę dżemu oraz posypujemy połową orzechów. Ponownie placek pieczemy w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu) aż masa bezowa nabierze złotego koloru.
4.Z drugą połową ciasta robimy tak samo. Po upieczeniu obu placków odstawiamy je do ostudzenia.
5.Masa budyniowa:
Odlewany ½ szklanki mleka i mieszamy z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, następnie wlewamy połączone składniki masy budyniowej. Dobrze wymieszać aż zrobi się budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Całą masę wykładamy na 1 placek (na warstwie bezy) i przykrywamy drugim.
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu.
Komentarze