Pani Walewska

0 (0 ocen)

Przepyszne, szybkie ciasto

Składniki:

  • Placki (ciasto kruche):
    2 pełne szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    ½ szklanki cukru pudru
    20 dag masła (kostka)
    4 żółtka
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

    Masa bezowa:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
    15 dag orzechów włoskich posiekanych

    Masa budyniowa:
    ½ litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    kostka masła śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki (ciasto kruche):
    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i masło, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i na koniec dodajemy żółtka. Wyrabiamy ciasto.
    Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części, które następnie rozkładamy na blasze. Ciasto zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni.
  • 2. Masa bezowa:
    3 białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier puder i na końcu mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Po 10 minutach wyjmujemy placek z piekarnika i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy masę bezową na warstwę dżemu oraz posypujemy połową orzechów. Ponownie placek pieczemy w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu) aż masa bezowa nabierze złotego koloru.
  • 4. Z drugą połową ciasta robimy tak samo. Po upieczeniu obu placków odstawiamy je do ostudzenia.
  • 5. Masa budyniowa:
    Odlewany ½ szklanki mleka i mieszamy z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, następnie wlewamy połączone składniki masy budyniowej. Dobrze wymieszać aż zrobi się budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Miksujemy masło i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Całą masę wykładamy na 1 placek (na warstwie bezy) i przykrywamy drugim.
    Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować