Kruche ciasteczka z Nutellą

0 (0 ocen)

Smaczne ciasteczka, mimo że wykonanie jest trochę pracochłonne.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 ugotowane na twardo jajka (potrzebne tylko żółtka)
    1 kostka margaryny (koniecznie Palma zielona)
    1 kostka margaryny zwykłej
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru

    Kruszonka:
    150 gram mąki
    80 gram margaryny
    garść cukru pudru

Kruche ciasteczka z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, obie margaryny, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przetarte przez sitko 4 ugotowane żółtka. Wyrabiamy z tego elastyczne ciasto.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników.
  • 3. Wyrobione ciasto małymi porcjami wałkujemy na mocno posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. Ciastka wykrawamy różnego rodzaju foremkami (mogą być serduszka, gwiazdeczki). Przygotowane ciasteczka układamy na blasze, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  • 4. Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone ciasteczka smarujemy masą Nutella i składamy. Smacznego

Porady

Do kruszonki dodałam odrobinę kwasku cytrynowego dało to trochę kwaskawy posmak, ale za to porobiły się na kruszonce czarne kropeczki po upieczeniu Ciasteczka wykładam na dużych blachach z piekarnika wychodzi ok 6, 7 blach z jednej porcji. Można robić ciasteczka odrobinę grubsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy