Panga w orzechach i jabłkowo-żurawinowy chutney

0 (0 ocen)

Niespodziewanie pyszne danie, posmakowało całej mojej rodzinie :)

Składniki:

  • Ryba:
    70 dag mrożonej białej pangi
    5 dag orzechów laskowych
    sól
    biały pieprz
    1 czubata łyżka mąki
    2 czubate łyżki bułki tartej
    1 jajko
    gałązka rozmarynu
    olej do smażenia
    chutney:
    Duże jabłko (u mnie ok. 30 dag)
    3 dag suszonej żurawiny
    łyżeczka masła sklarowanego
    gałązka rozmarynu
    sok z cytryny
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panga w orzechach i jabłkowo-żurawinowy chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pangę rozmrozić, delikatnie odcisnąć z wody i starannie osuszyć. Filet pokroić w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki. Z obu stron posypać solą i białym pieprzem.
  • 2. Orzechy wrzucić na suchą patelnię, prażyć kilka minut uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy brązowa skórka zacznie pękać i łuszczyć się, przełożyć orzechy do ściereczki i ją otrzeć. Oczyszczone orzechy bardzo drobniutko posiekać. Wymieszać z bułką tartą i drobniutko posiekanymi igiełkami rozmarynu.
  • 3. Kawałki ryby panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i orzechach wymieszanych z bułką. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
  • 4. Chutney: jabłko umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Obsmażyć je na rozgrzanym maśle, dołożyć drobniutko posiekane gałązki rozmarynu i żurawinę, podlać niewielką ilością wody i dusić do chwili, aż kawałki jabłek zaczną się lekko rozpadać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Porady

Do tego dania można z powodzeniem użyć innej ryby o zwartym mięsie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Panga Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować