Panga w orzechach i jabłkowo-żurawinowy chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pangę rozmrozić, delikatnie odcisnąć z wody i starannie osuszyć. Filet pokroić w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki. Z obu stron posypać solą i białym pieprzem.
2.Orzechy wrzucić na suchą patelnię, prażyć kilka minut uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy brązowa skórka zacznie pękać i łuszczyć się, przełożyć orzechy do ściereczki i ją otrzeć. Oczyszczone orzechy bardzo drobniutko posiekać. Wymieszać z bułką tartą i drobniutko posiekanymi igiełkami rozmarynu.
3.Kawałki ryby panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i orzechach wymieszanych z bułką. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
4.Chutney: jabłko umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Obsmażyć je na rozgrzanym maśle, dołożyć drobniutko posiekane gałązki rozmarynu i żurawinę, podlać niewielką ilością wody i dusić do chwili, aż kawałki jabłek zaczną się lekko rozpadać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Porady
Do tego dania można z powodzeniem użyć innej ryby o zwartym mięsie.
Komentarze