Chutney jabłkowo-miętowy

  • wyświetlono: 622 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję tylko przepisy na ogórki, cukinię, ewentualnie różne sałatki z octem, a tu nagle do menu wchodzi chutney. Pyszny z kurczakiem i na kanapkach! Inne pomysły do wybadania :)

  • 60min

Składniki

kilogram kwaśnych jabłek, jedna cebula, 200g brązowego cukru, 1 łyżka gorczycy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, odrobinęa soli, 5 łyżek octu winnego, sok z dwóch cytryn, 1 pęczek mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney jabłkowo-miętowy

  • 1. 1. Obieramy jabłka i kroimy je na kawałki.
    2. Cebulę pokroić w kostkę.
    3. Kawałki jabłek, pokrojoną cebulę, cukier, gorczycę, pieprz cayenne oraz sól wrzucić do dużego garnka. Do tego wlać ocet winny wraz z sokien z cytryny.
    4. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia. Gotować przez godzinę na małym ogniu, często mieszając.
    5. Miętę wypłukać i dobrze wysuszyć, a później pokroić i dodać do garnka. Gotować wszystko przez następne 10 minut.
    6. Gorący chutney wlać do wyparzonych (najlepiej jeszcze gorących) słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami na jakiś czas.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaPrzetworychutney

Komentarze

Podobne przepisy

Chutney dyniowy

Dodane przez: anemon

Chutney dyniowy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny...

chutney dyniowo imbirowy

Dodane przez: agnieszka tobiasz

Chutney dyniowo-imbirowy

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko-...

Chutney z aronii

Dodane przez: Violetka76

Chutney z aronii

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie...

Chutney z mango

Dodane przez: Lenka Syrenka

Chutney z mango

Chutney to rodzaj pikantnej, lekko...

Chutney z czerwonych porzeczek

Dodane przez: Jola66

Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney to gęsty sos z owoców i...

Chutney z czarnej porzeczki

Dodane przez: Doraa

Chutney z czarnej porzeczki

o korzennym smaku. Doskonały jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE