pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem

4.46 (159 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną, ale ta jak dla mnie jest lepsza. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach Bożego Narodzenia słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skórka pomarańczowa
    cukier
Wystaw ocenę:

4.46 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.
  • 2. Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.
  • 3. Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki.

Porady

do słoika można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować