pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem

  • wyświetlono: 607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną, ale ta jak dla mnie jest lepsza. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach Bożego Narodzenia słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku.

izaa_a
  • 15 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

skórka pomarańczowa
cukier

Sposób przygotowania przepisu:

pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem

  • 1. Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.
  • 2. Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.
  • 3. Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki.

Porady

do słoika można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakaliePrzetworyskórka pomarańczowadodatki do ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Joanna Kryla

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszny dodatek do ciast takich...

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Dodane przez: ankad21

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

Jeśli nie masz pod ręką skórki...

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Kloruś

Kandyzowana skórka pomarańczowa

W okresie Bożego Narodzenia w naszych...

image-1nvg170

Dodane przez: lubieplacki

Maliny do ciasta na zimę

Często zdarza się, że mamy ochotę...

Rabarbar do ciasta

Dodane przez: JOANNA 55a

Rabarbar do ciasta

idealny do ciasta i do deserów

Smażona skórka cytrynowa

Dodane przez: edytaha

Smażona skórka cytrynowa

Po co kupować, skoro można zrobić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE